Hinduisme

Pregant a la riba del Ganges

 

El símbol 'Aum'

L'esvàstica hindú

 

 

 

 

 

 

 

 

Pregant a la riba del Ganges            El símbol de Aum                L'esvàstica hindú

 

 

Taula de continguts

 

L’ hinduisme és considerada la més antiga religió practicada avui dia, tenint en compte només les grans religions. Es caracteritza per una trama de creences, pràctiques i escriptures i no té un únic fundador.

Els seus fidels sovint l'anomenen Sanātana Dharma (सनातन धर्म), una frase en sànscrit que significa "el camí etern" o "la llei eterna". Les dones porten sovint un bindi o punt al front com a símbol de fe.

És la tercera religió mundial, amb aproximadament 1.050 milions de practicants, el 96% dels quals viuen al subcontinent indi.

Creences fonamentals

L’ hinduisme es basa en els ensenyaments vèdics, segons els quals hi ha un cicle etern de reencarnacions del qual es pot sortir mitjançant les bones accions. Aquestes es basen en la pietat cap al proïsme, la contemplació, honorar les divinitats i els ritus.

 

Castes(Varnas)

El primer text  hindú que fa referència als varnas com les quatre grans classes es el Purusha-sūkta del Rigveda. Allà es diu que Purusha, el ésser suprem o el primer ésser, mitjançant el seu sacrifici del seu primogènit, Brahmā, la seva immolació, es van crear tots éssers y coses que existeixen, i de ell van sortir les quatre grans castes:

·        Els Dalits (parias, mlechas): Són els intocables, una classe tan baixa que es considera fora dels varnas. Els hindús consideren que els dalits són tan baixos com l‘excremento,  fora del cos de Brahmā.

 

 

 

 

Déus principals

àTrimurti

àAltres déus

Llocs sagrats

àCiutats

àRius

 

 

Texts sagrats

Els  hinduistes accepten com textos sagrats la literatura vèdica, que abasta gran quantitat de textos antics.

Shruti

Hi ha un grup de textos que es consideren «revelats» (en sánscrito shruti: ‘escoltat), i que no poden ser interpretats, sinó seguits al peu de la lletra:

àEls Upanishad: meditacions místic-filosòfiques escrites cap al 600 a. C .

àEls quatre Vedes:

Smriti

Altres textos sagrats són els Smriti “el recordat” (la Tradició)

àEl text épico Mahābhārata: (que inclou el text religiós Bhagavad-gita).

àEl Rāmāyana: L'èpica història del rei déu Rādt.

àEls 18 Puranas: (històries) principals, i desenes de petits Purana

àEl Áyur Veda: Parla dels coneixements en medicina.

L’ hinduisme  es conforma com ho coneixem a l'actualitat a partir del segle III, combinant  doctrines  budistes  amb creences brahmánicas (de castes) i dravídicas.

L’ hinduisme al món

 

Distribución mundial de las principales religiones

 

 

 

 

 

ß Pàgina principal